U trendu

Vijetnam upozorio građane na opasno zagađenje vazduha

HANOJ – Vijetnam je danas upozorio građane da ograniče aktivnosti na otvorenom, jer je kvalitet vazduha u toj zemlji danima, kako se navodi, na „nezdravom nivou“.

Nivo opasnih sitnih čestica poznatih kao PM2.5 u vazduhu dva najveća grada – Hanoju i Ho Ši Minu – uporno raste od početka prošlog meseca, prelazeći „vijetnamske standarde“, saopštili su vladini zvaničnici.

Vlada je za zagađenje okrivila slabu kišu, kao i poljoprivrednike koji su spaljivali ostatke useva pirinča kako bi se pripremili za nove zasade, prenosi Rojters i navodi da se u toj zemlji uglavnom koristi ugalj za proizvodnju električne energije.

Prema podacima nezavisnog internetskog indeksa kvaliteta vazduha Er vižual, u Hanoju je očitavanje PM2.5 povremeno premašilo 300 mikrograma po kubnom metru – što je najviše u svetu.

U preporuci Svetske zdravstvene organizacije o standardu kvaliteta vazduha stoji da je dozvoljen nivo PM2.5 od najviše 10 mikrograma po kubnom metru.

Zagadenje bi moglo postati političko pitanje u Vijetnamu, gde su se ranije održavali protesti protiv degradacije životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.