U trendu

Vikremesinge kandidat za predsednika Šri Lanke

KOLOMBO – Vladajuća partija Šri Lanke nominovaće vršioca dužnosti predsednika države Ranila Vikremesingea za predsednika, izjavio je danas generalni sekretar vladajućeg Narodnog fronta Šri Lanke (SLPP) Sagara Karijavasam.

„Odlučili smo da podržimo Ranila Vikremesingea kao našeg predsedničkog kandidata“, rekao je Karijavasam za Rojters.

Parlament Šri Lanke biraće novog lidera zemlje sledeće nedelje.

Partijom SLPP dominira porodica bivšeg predsednika Gotabaje Radžapakse, navela je britanska agencija.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge položio je ranije danas zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika zemlje, saopštio je vladin zvaničnik.

Vikremesinge je preuzeo tu funkciju, nakon što je bivši predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao iz zemlje u sredu, posle višemesečnih antivladinih protesta.

Predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena danas je zvanično prihvatio ostavku predsednika Radžapakse.

„Od ovog trenutka prelazimo na ustavno imenovanje novog predsednika“, rekao je novinarima predsednik parlamenta.

Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanki, sleteo je juče u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, on će kasnije otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.

Vest o Radžapaksinoj ostavci, koja je prvo poslata mailom predsedavajućem parlamenta, a zatim dostavljena i u štampanoj verziji, izazvala je sinoć slavlje na ulicama Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.

Premijer Vikremesinge, privremni vršilac dužnosti predsednika, proglasio je nakon bekstva Radžapakse vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar