U trendu

Više od 20 polacajaca povredjeno, osmoro privedeno na protestu na Tajlandu

Više od 20 policajaca je povredjeno a osam osoba je uhapšeno na današnjim protestima prodemokratskih snaga u Bangkoku, na kojima su demonstranti tražili oslobadjanje četvorice uhapšenih zbog optužbi da su vredjali monarhiju, saopštila je policija.

Četiri lidera prodemokratskog pokreta uhapšena su u utorak i zadržana u pritvoru zbog vredjanja monarhije, što je najteža optužba za koju je predvidjena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Još nema informacija o broju povredjenih demonstranata u sukobu sa policijom.

Pokret je prošle godine organizovao demonstracije tražeći smenu premijera Prajuta Čan Oča, usvajanje novog demokratskog Ustava i reformu moćne monarhije.

Zahtev za reformu monarhije je najkontroverzniji, jer je za konzervativne Tajlandjane ta institucija nedodirljiva.

Protest je počeo u kasnim popodnevnim satima na trgu u Bangkoku, spomeniku demokratije i tradicionalnom poprištu političkih aktivnosti, gde su učesnici pozvani da napišu svoje želje za budućnost Tajlanda na velikom crvenom platnu obmotanom oko spomenika dok su prisutni pevali himnu.

Jedan od vodja protesta, rekao je da će, ako njihovi prijatelji ne budu pušteni iz zatvora u roku od sedam dana, demonstranti iz cele zemlje sledeće subote doći na veliki potest u Bangkok.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.