U trendu

Više od dva antisemitska incidenta dnevno od početka 2020.

BERLIN – Odeljenje za istraživanje i informisanje o antisemitizmu u Berlinu (RIAS), dokumentovalo je 410 incidenata takve prirode, više od dva dnevno, tokom prve polovine 2020. godine, u izveštaju koji je danas objavljen.

Incidenti uključuju šest fizičkih napada, 25 slučajeva oštećenja imovine, 20 pretnji, 58 primera antisemitske propagande i 301 primer zlonamernog ponašanja kao što je upućivanje nacističkog pozdrava, preneo je AP.

Izveštaj je objavljen pošto se zabrinutost širom zemlje pojačala nakon što je naoružani muškarac na jevrejski praznik Jom Kipur, pokušao na silu da uđe u sinagogu u centralnom nemackom gradu Haleu, a potom ubio dve osobe koje su se nalazile u blizini.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je o porastu antisemitskih zločina za 13 odsto na 2.032, od čega je više od 93 procenata pripisano krajnjoj desnici.

Antimuslimanski zločini, takođe, su porasli za 4,4 odsto na 950, od čega su više od 90 procenata počinili navodni krajnji desničari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je prošle sedmice sve otvoreniji antisemitizam i rasizam.
Ona je rekla da se mnogi Jevreji ne osećaju sigurno i poštovano u Nemačkoj i da to izaziva kod nje veliku zabrinutost.

Merkelova je dodala da je sramota kako se rasizam i antisemitizam ispoljavaju u Nemačkoj u sadašnje vreme.

„Rasizam i antisemitizam nikada nisu nestali, ali već neko vreme postaju vidljiviji i nesputaniji“, naglasila je nemačka kancelarka.

Lider Centralnog saveta Jevreja Jozef Šuster rekao je prošle sedmice da većina stanovništva stoji iza Jevreja, kao i zvanične stranke.

„Ali u celini, ljubav … prema nama Jevrejima može biti veća ili barem poštovanje, istakao je Šuster i dodao da to sve češće nedostaje.

Pre nego što su nacisti došli na vlast, u Nemačkoj je živelo oko 500.000 Jevreja.

U zemlji u kojoj sada ima 83 miliona stanovnika živi oko 200.000 Jevreja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.