U trendu

Više stotina Mađara protestovalo zbog ruskog napada

BUDIMPEŠTA – Nekoliko stotina Mađara okupilo se danas u centru Budimpešte u znak protesta zbog ruske intervencije u Ukrajini, koja je pokrenula desetine hiljada izbeglica preko granice, većinu ka zemljama zapadne Evrope.

Skup ispred kancelarija Međunarodne investicione banke (IIB), koja je 2019. premestila svoje sedište u Budimpeštu iz Moskve, sazvao je opozicioni lider Peter Marki-Zaj, koji zagovara snažnu proevropsku politiku, prenosi Rojters.

Opozicija je nazvala IIB, u kojoj prema podacima iz 2019. godine, Rusija ima 42,9 odsto udela, „spijunskom bankom“ i oličenjem uticaja predsednika Vladimira Putina u Mađarskoj, koja je drugi po veličini akcionar sa 17,2 odsto udela.

IIB je saopštila da protest nije povezan ni sa jednom njenom aktivnošću i da je kao „međunarodna finansijska organizacija registrovana pri Sekretarijatu Ujedinjenih nacija, bila i ostaje uvek van politike“.

„Nedavni geopolitički događaji ni na koji način ne utiču na nameru Banke da i dalje ispunjava svoje obaveze prema investitorima, partnerima i klijentima“,odgovorila je portparolka Ana Lvova u mejlu Rojtersu.

Ranije danas, mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izrazio je solidarnost sa susednom Ukrajinom, u kojoj živi velika etnička mađarska zajednica, i rekao da Mađarska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Češka je prošle nedelje pozvala države članice EU, IIB i Međunarodne banke za ekonomsku saradnju (IBEC) da napuste institucije iz sovjetskog doba, koje ukljucucju Rusiju kao najvećeg akcionara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar