U trendu

Višečasovne restrikcije struje pogađaju Južnu Afriku

PRETORIJA – Stanovnici Južne Afrike trenutno se bore sa povećanim restrikcijama struje koja pogađaju preduzeća i domaćinsta širom zemlje.

Prekidi u isporuci električne energije se u Južnoj Africi dešavaju godinama, ali ih je ove nedelje državna elektroprivredna kompanija Eskom, koja snabdeva gotovo čitavu naciju, produžila, tako da su neki korisnici ostajali bez struje više od 9 časova dnevno, prenosi AP.

Stručnjaci smatraju da je štrajk radnika Eskom-a doprineo ovim restriktivnim merama, uz kvarove na zastarelim termoelektranama na ugalj, nedovoljne proizvodne kapacitete i korupciju.
Izvršni direktor Eskom-a Andre de Rujter saopštio je juče novinarima da je energetska kriza dobila ozbiljnu pažnju i da je lično obavestio predsednika Sirila Ramafozu o tome šta ta kompanija radi da bi se snabdevanje stabilizovalo.

Višečasovne restrikcije pogađaju Južnoafrikance u zimskim mesecima, što je sada slučaj na južnoj hemisferi, kada se mnoga domaćinstva oslanjaju na struju za grejanje, svetlo i kuvanje.

One, prema ekonomistima, koštaju Južnu Afriku preko 40 miliona dolara dnevno i odvraćaju investicije, navodi AP.

Južnoafrička ekonomija, najrazvijenija na afričkom kontinentu, već je u recesiji i zemlja ima stopu nezaposlenosti od 35 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.