U trendu

Visoki kineski diplomata pozvao SAD da poštuju politiku jedne Kine

Visoki kineski diplomata Jang Đieči preneo je američkom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, sa kojim se sastao u Luksemburgu, da nedavna politika Vašingtona prema Kini nije u skladu sa datim obećanjima.

„Predsednik Bajden je više puta rekao predsedniku Siju da SAD ne traže novi hladni rat sa Kinom, da nije cilj SAD da promeni kineski sistem, da neće stvarati saveze protiv Kine, neće podržavati ‘nezavisnost Tajvana’ i da nemaju nameru da traže sukob sa Kinom“, rekao je Jang Salivenu u ponedeljak, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Jang je kazao da su, uprkos konsenzusima, SAD nastavile da obuzdavaju i potiskuju Kinu.

„Takva politika neće pomoći SAD da se otarase sopstvenih problema, već će samo dovesti do poteškoća u bilateralnim odnosima. To je protiv interesa i Kine i SAD, ali i ostatka sveta“, kazao je Jang.

Poslednjih nedelja došlo je do povećane komunikacije SAD sa tajvanskim separatističkim snagama, za koje Peking upozorava da će ugroziti temelje regionalnog mira i odnose Kine i SAD, navodi CMG.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da su Jang i Saliven imali iskren, dubinski, konstruktivan razgovor u Luksemburgu i da su se složili da pojačaju dijalog, smanje pogrešne procene i pravilno upravljaju razlikama primenom konsenzusa između kineskih i američkih lidera.

„SAD ne bi trebalo da imaju pogrešne procene ili nerealna očekivanja u vezi sa pitanjima Tajvana, jer je Kina odlučna i sposobna da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Jang Salivanu.

Jang je pozvao SAD da se ovim pitanjima bave oprezno i da se pridržavaju politike jedne Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar