U trendu

VL: Izjava Komšića potvrda da SA ne želi izbornu reformu

ZAGREB – Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će se ponovo kandidovati za tu poziciju, iako još nije poznato kakva će biti izborna pravila na opštim izborima naredne godine u BiH, što ukazuje da Sarajevo ne želi izbornu reformu, piše zagrebački Večernji list.

Komšić je ranije nagoveštavao ponovnu kandidaturu za Predsedništvo BiH, a sada je to i potvrdio javljanjem u program Aldžazire Balkans iz Njujorka, gde, prema tumačenju njegovog srpskog kolege Milorada Dodika, boravi samoinicijativno, odnosno bez odluke Predsedništva BiH, kako je to predviđeno Ustavom.

„Mislim da ovo nije ni vreme ni mesto za takva pitanja, meni je sad najlakše da kažem da hoću. Ali, evo, da ne bude da bežim od odgovora, reci cu to: Hocu. Biću ponovo kandidat. Već sam to nagoveštavao“, rekao je Komšić odgovarajući na pitanje novinara.

Večernji ukazuje da je upravo njegov izbor za hrvatskog clana Predsedništva BiH navođen kao „eklatantan primer majorizacije i ignorisanja izborne volje hrvatskog naroda“ u BiH.

Komšić, piše list, tumači odredbe Dejtonskog ustava i tvrdi da on mora biti Hrvat, ali ne i hrvatski predstavnik u Predsedništvu.

Zato mu, kažu, nije sporno što su ga sva tri puta na tu poziciju dominantno birali Bošnjaci, što pokazuje i činjenica da je najviše glasova dobijao u etnički dominantno bošnjackim područjima.

Ukazujući na apsurdnot Komšićevog izbora, list podseća da je on u sva tri mandata pobeđivao na „izrazitoj antihrvatskoj politici, a danas je najveci zagovornik ukidanja konstitutivnosti naroda i predvodnik kritika postupaka i izjava svih koji upozoravaju na neravnopravnost Hrvata u BiH“.

Žestoko se, ističu, protivi reformi izbornog zakonodavstva koju predlažu hrvatske stranke svestan da bi u slučaju primene modela koji osigurava nacionalnu reprezentativnost ostao bez šansi da i četvrti put zasedne na poziciju hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Iako se u Sarajevu procenjuje da je Komšiceva popularnost opala i da teško može ponoviti rezultat od pre tri godine i osvojenih 225.000 glasova, hrvatski predstavnici nemaju dilemu da mu bošnjacke stranke preraspodelom glasova mogu obezbediti još jedan mandat ako ne dođe do promene izbornih pravila, piše Vecernji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar