U trendu

Vlada HR potvrdila kupovinu aviona pred dolazak Makrona

ZAGREB – Hrvatska vlada je danas dala saglasnost za nabavku višenamenskog borbenog aviona “Rafal”, a uoci potpisivanja ugovora s Francuskom o njihovoj kupovini.

U Hrvatsku veceras u službenu posetu dolazi francuski predsednik Emanuel Makron, a u sklopu njegovog boravka sutra ce biti potpisan ugovor u kupovini 12 polovnih višenamenskih borbenih aviona Rafal, prenosi Hina.

Ugovore ce potpisati hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i francuska ministarka odbrane Florens Parli.

Ministar Banožić je na sednici vlade tim povodom rekao kako je reč o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti „dovoljni 30 i više godina“.

Naveo je i da su uz 12 aviona u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti kompletan spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i rezervni delovi i sveobuhvatna podrška fabrike proizvodača.

„Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardovanje ciljeva kao i obuka osoblja po nacelu „obuka instruktura“, dodao je ministar.

Istaknuo je i da će se obuka letačkog i tehničkog osoblja obavljati u Francuskoj i Hrvatskoj, a da je njen početak predviđen za kraj 2022. godine kad je reč o tehničkom osoblju, a početak 2023. je termin za početak obuke letačkog osoblja.

Kako je navedeno, prenos vlasništva nad avionima, obaviće se u Francuskoj, a do kraja 2024. Hrvatskoj će biti isporučeno osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar