U trendu

Vlada Malija negira prisustvo ruskih plaćenika u zemlji

BAMAKO – Vlada Malija negirala je prisustvo ruskih plaćenika na svojoj teritoriji, nakon optužbi 15 zapadnih zemalja da Moskva pruža materijalnu podršku za angažovanje privatnih firmi koje pružaju vojne usluge.

Francuska, Kanada i još 13 evropskih zemalja osudile su ove nedelje Moskvu jer je navodno podržala i omogućila raspoređivanja privatnih vojnih snaga Vagner grupe u Maliju, gde se vlada bori protiv islamističkih pobunjenika, prenosi Rojters.

Najviši predstavnik vlade Malija Abdulaj Maiga negirao je kasno sinoć da su „pripadnici privatne kompanije za obezbeđenje“ bili raspoređeni u Maliju, ali je potvrdio da su „ruski (vojni) instruktori“ bili angažovani u sklopu bilateralnog sporazuma između Malija i Rusije.

„Mi formalno poričemo ove neosnovane optužbe i zahtevamo da se iznesu dokazi iz nezavisnih izvora. Ruski instruktori su u Maliju u okviru pojačanja operativnih kapaciteta snaga nacionalne odbrane i bezbednosti“, izjavio je Maiga.

Za sada nije jasno ko su ruski instruktori, ni koja je njihova tačna uloga, a za sada iz ministarstva za teritorijalnu upravu i decentralizaciju nije bilo moguće dobiti pojašnjenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar