U trendu

Vlada predlaže saboru više od 60 zakona zbog evra

ZAGREB – Hrvatska vlada predložiće parlamentu na usvajanje više od 60 zakona vezane za uvođenje evra kao zvaničnog sredstva plaćanja.

Premijer Andrej Plenković je na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra, koja je prethodila sednici vlade, rekao da članstvo u evrozoni garantuje državi, privredi i građanima veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova.

„Nalazimo se u završnoj fazi uvođenja evra i, uprkos svim izazovima i krizama s kojima smo bili suočeni proteklih godina, na pragu smo ostvarenja jednog od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u Evropsku uniju. Jedan je ulazak u evropodručje, a drugi je šengenski prostor“, rekao je Plenković, prenela je Hina.

Plenković je podsetio da 5. septembra počinje obaveza dvojnog iskazivanja cena, u kunama i evrima, što je važno da bi se građani prilagodili i dodao da se cene preračunavati prema fiksnom kursu evra na 7.53450 kuna za jedan evro.

Upozorio je da će državna tela kontrolisati preračunavanje cena u cilju zaštite potrošača.

S obzirom na rast inflacije u Evropi, svetu i Hrvatskoj, Plenković se osvrnuo na teze da će sve poskupjeti s uvođenjem evra. „Dosadašnja iskustva u zemljama koje su uvele evro pokazuju da je taj rast bio jednokratan i minimalan, bio je između 0.2 i 0.3 postotna boda“, kazao je hrvatski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.