U trendu

Vlada proverava subvencije STA, agencija strahuje da će opsta

LJUBLJANA – Kancelarija slovenačke vlade za komunikacije, preko koje se rad slovenačke novinske agencije, STA, finansira iz državnog budžeta sa 2 miliona evra godišnje, obustavila je isplatu subvencija agenciji zbog odsustva uvida u rashode, a STA upozorava da će to ugroziti njenu sposobnost da obavlja usluge javnog informisanja.

Slovenija je članica Evropske unije ali je, sve do oktobra ove godine, uredno sufinansirala rad svoje novinske agencije sa 2 miliona evra godišnje iz budzeta.

Prema slovenačkom listu Dnevnik, to je, navodno, 50 odsto od ukupnih prihoda agencije.

Subvencije za STA obustavljene su od oktobra, jer agencija, kako navodi vladina Kancelarija za komunikacije, nije dostavila dokumentaciju o svom poslovanju, uprkos nekoliko poziva menadzmentu.

Kancelarija navodi da bez dokumentacije ne može da utvrdi šta bi bilo adekvatno finansiranje slovenačke novinske agencije, te ne može da potpiše ugovor o subvencijama za STA za 2021. godinu.

Menadžment STA odgovorio je saopštenjem da ne postoji zakonski osnov da vlada obustavi finansiranje njenog rada.

STA je navela da nije dobila mesečni iznos za oktobar.

Agencija se poziva na to da je slovenački parlament nekoliko puta pozvao vladu da obezbedi dovoljno sredstava za STA.

STA upozorava da suspenzija finansiranja ugrožava operativnu stabilnost agencije i sposobnost da vrši uslugu javnog informisanja, te da će joj biti ugrožena stabilnost rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.