U trendu

Vlada želi da očuva kulturu sećanja na žrtvu Vukovara

ZAGREB – Uoči sutrašnjeg obeležavanja Dana sećanja na žrtvu Vukovara, iz hrvatske vlade je saopšteno da je posebna Radna grupa za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina do sada razrešila 44 krivična dela ratnih zločina počinjenih na području tog grada, a za krivična dela su prijavljena 22 počinioca.

Iz Banskih dvora su poručili da vlada svojim radom želi da, kako navode, očuva kulturu sećanja na „žrtvu Vukovara i podstakne aktivnosti usmerene na društveni i privredni razvoj tog grada koji je pre trideset godina stradao u Domovinskom ratu“.

Uz podsećanje koliko je sredstava vlada izdvojila za Vukovar i susedne opštine Lovas, Ilok i Tovarnik, iz vlade podsećaju da Hrvatska još uvek traga za 386 građana i hrvatskih branitelja, kako navode, „nasilno odvedenih i stradalih u Vukovaru 1991. godine.

U saopštenju se ističe da je svoju podršku Vukovaru vlada pokazala i Zakonom o proglašavanjuu Vukovara mestom posebnog domovinskog pijeteta, Zakonom o prenosu osnivačkih prava nad Opštom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku odnosno osnivanjem Nacionalne memorijalne bolnice.

Takođe, napominju, i Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je u priemni od prošle godine, a kojim je 18. novembar praznzikom – Danom sećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.