U trendu

Vladajuća CDU protiv legalizacije ilegalnih stranaca

Političari vladajuće Demohršćanske unije CDU/CSU odlučno su danas odbacili predlog levičarskog premijera savezne pokrajine Tiringije Bode Ramelova za legalizaciju i integraciju stranaca koji ilegalno žive u Nemačkoj.

„Ja sam zaista zaprepašten ovim zahtevom. Davanje prava boravka nakon godina boravka u Nemačkoj bi pogodovalo samo onima koji godinama skrivanjem svog identiteta i obmanjivanjem vlasti produžavaju svoj boravak u Nemačkoj“, rekao je portparol poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Stefan Mejer u razgovoru za javni servis NDR.

Ramelov (Levica) je prije toga u razgovoru za dnevnik „Velt“ zatražio legalizaciju boravišnog statusa za oko 200.000 ilegalnih stranaca koliko ih, po njegovim informacijama, živi u Njemačkoj, prenosi Hina.

„Ti su ljudi lake žrtve za kriminalce“, rekao je Ramelov. On je istovremeno zatražio i pravo boravka za one tražitelje zahteva za azil za koje se odluka o pružanju azila čeka godinama i koji su „u Nemačkoj pustili korijene“.

Majer smatra da bi upravo takve osobe „što prije“ trebalo proterati iz Nemačke.

„Ispravno bi bilo da sve one koji su dužni napustiti zemlju na najbrži mogući način proteramo iz Njemačke“, kaže Mejer.

On smatra „potpuno pogrešnim“ pristup po kojem bi svim izbjeglicama koje duže od dve godine borave u Njemačkoj trebalo dodijeliti boravišnu dozvolu.

„Ovakav pristup bi privukao dodatne tražioce azila u razmerama koje je nemoguće proceniti“, zaključio je Mejer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.