U trendu

Vladajuća stranka podržava da Vikremesinge bude predsednik

KOLOMBO – Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije doneta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti poručuju da žele i njegovu ostavku do popodneva.

Zvaničnik vladajuće stranke, koji je želeo da ostane anoniman, saopštio je da su se partijski funkcioneri sastali sinoć i da postoji konsenzus da Vikremesinge zameni predsednika Gotabaju Radžapaksu, koji je jutros pobegao na Maldive, nakon što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju u subotu.

Demonstranti su takođe tražili zbacivanje Vikremesingea, koji je i sam ponudio da podnese ostavku na mesto premijera kako bi se otvorio put za vladu nacionalnog jedinstva.

Predsednik parlamenta Šri Lanke mogao bi da dobije pismo ostavke predsednika danas, rekao je Rojtersu izvor iz vladajuće partije, dok su demonstranti zatražili da Radžapaksa i premijer Ranila Vikremesinge podnesu ostavke do popodneva.

Američka ambasada u Kolombu saopštila je na Tviteru danas da, kao meru opreza, otkazuje rad konzularne službe nakon što je predsednik Šri Lanke pobegao iz zemlje.

Vazduhoplovstvo Šri Lanke potvrdilo je danas da su predsednik Gotabaja Radžapaksa i njegova supruga otputovali jutros na Maldive.

„Prema odredbama Ustava i na zahtev vlade, Vazduhoplovstvo Šri Lanke je jutros rano obezbedilo avion za odlazak predsednika, njegove supruge i dva bezbednosna zvaničnika na Maldive“, navodi se u saopštenju.

Izvor iz vlade i osoba bliska Radžapaksi saopštili su da je on u Maleu, a prema njihovim navodima, predsednik bi odatle najverovatnije trebalo da se uputi u drugu azijsku zemlju, prenosi Rojters.

Predsednik Šri Lanke je ranije obećao da će danas podneti ostavku, a zvaničnici su jutros saopštili da on tek treba da podnese svoju pisanu ostavku predsedniku parlamenta.

To bi, kako se navodi, otvorilo prostor za uspostavljanje vlade nacionalonog jedinstva, nakon što je hiljade demonstranata upalo u njegovu i premijerovu službenu rezidenciju u subotu tražeći njihovu smenu.

Šri Lanka se bori sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz energenata, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla 54,6 odsto.

Zvaničnici za imigraciju Šri Lanke saopštili su juče da su sprečili predsednikovog brata i bivšeg ministra finansija Basila Radžapaksu, koji ima i američko državljanstvo, da napusti zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.