U trendu

Vladika Vaseljenske patrijaršije pisao Pompeu: Zaštitite hrišćane u Crnoj Gori

Arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije Elpidofor, napisao je pismo američkom državnom sekretaru Majklu Pompeu u kojem ga upozorava na najgrublje kršenje ljudskih i verskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, a povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti.

Radi se o jednom od najuticajnijih episkopa, ne samo u SAD, već u celom svetu, prenosi RTRS.

Prevod teksta pisma prenosimo u celosti:

Dragi gospodine državni sekretaru

Kao predsednik Sabora kanonskih pravoslavnih episkopa u Sjedinjenim Američkim Državama, imam posebnu čast preporučiti Vašoj pažnji posebnu zabrinutost pravoslavnih hrišćana naše zemlje, za našu braću i sestre u Crnoj Gori, koji podnose narušavanje verskih sloboda nakon nedavnog usvajanja „Zakona o slobodi veropispovijesti i statusu verskih zajednica“ od strane crnogorskog parlamenta.

Čini se da implementacija ovoga zakona podrazumijeva sredstvo za konfiskaciju crkvenih nekretnina izgrađenih prije 1918, a kojima nedostaje formalna dokumentacija o posedovanju. Naša braća i sestre u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Goru su direktno pogođena ovim merama koje prete osamstogodišnjem kontinuiranom duhovnom prisustvu i kulturnom nasljeđu. Duboko sam zabrinut zbog sve izraženijih tenzija u crnogorskom društvu, u vreme dok pravoslavni hrišćani nastavljaju sa svojim mirnim protestima u naporu da zaštite svoje svetinje.

Pozivam Vas, stoga, da zaštitite pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori, a protiv bilo kojeg oblika kršenja njihovih ljudskih i verskih prava, te Vas u potpunosti podržavam u vašem vodstvu međunarodnih diplomatskih pristupa u postizanju pravičnih rešenja, kako u ovoj situaciji, tako i u drugim situacijama koje uključuju verske slobode širom sveta. Molim se za mir u Crnoj Gori, verske slobode za sve i otvoreni dijalog sa svim strankama o ovom zakonu. Molim se takođe za Vašu porodicu i za Sjedinjene Američke Države.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar