U trendu

Vlasniku i kapetanu broda s Hvara preti 8 godina zatvora

HVAR – Vlasnik i kapetan broda na kojem je kod Hvara zbog trovanja ugljen-monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje dece je životno ugroženo, uhapšeni su u sredu jer su pet dana pre tragedije nepropisno ugradili agregat u mašinskom odeljenju broda, zbog cega je došlo do isticanja otrovnih gasova, izvestila je policija.

Radi se o benzinskom generatoru koji se koristi u građevini i za otvorene prostore, a zabranjen je za plovila na kojima se ne koristi ništa na benzinski pogon jer se radi o zapaljivoj materiji.

Uhapšenima preti do osam godina zatvora.

Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica, zbog sumnje u počinjenje krivičnog dela uhapšeni su i u prostorije hvarske policije dovedeni 23-godišnji vlasnik motorne jahte i 27-godišnji kapetan broda, obojica hrvatskih državljani, radi sprovođenja kriminalistickog istraživanja, navodi se u saopštenju splitsko-dalmatinske policijske uprave.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputstvima u pogledu sigurnosti korišćenja uređaja, 8. avgusta ugradili benzinski generator-agregat sa vazdušnim hlađenjem u prostor mašinskog odeljenja motorne jahte. Zbog njegovog rada, došlo je do isticanja otrovnih gasova – ugljen monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posledično do trovanja putnika.

Obojica će zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti uz kaznenu prijavu biti privedeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.