U trendu

VOA: Filip Riker svedoči u istrazi o opozivu američkog predsednika

Istraga demokrata u Kongresu o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa nastavlja se svedočenjem visokog zvaničnika Stejt Departmenta Filipa Rikera, dan pošto je okružni sudija odbacila žalbu republikanaca da je istraga nelegalna, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Riker, koji je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sastaće se da članovima odbora za spoljnopolitička, obaveštajna pitanja i nadzor vlade u Predstavničkom domu.

To je prvo svedočenje koje se odvija tokom vikenda u Kongresu, pošto je Rikerov iskaz odložen zbog komemoracije kongresmena Elajdže Kamingsa, koji je bio predsedavajući Odbora za nadzor vlade i imao vodeću ulogu u istrazi o opozivu.

Sudija okružnog suda Beril Hauel odbacila je u petak tvrdnju da je proces opoziva nelegalan i naložila je Trampovoj administraciji da kongresnom odboru za pravosudje preda tajni materijal bivšeg specijalnog tužioca Roberta Mulera o ruskom mešanju u američke izbore.

Riker (54) je karijerni diplomata koji se, izmedju ostalog, bavi i Ukrajinom, zemljom u centru istrage Trampa. Riker je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara na toj poziciji od 18. marta.

Neki sadašnji i bivši američki zvaničnici smatraju da predsednik Tramp vodi kampanju protiv karijernih diplomata. Neki od njih su se već sastali sa istražiteljima iz Kongresa.

Očekuje se da će istražitelji pitati Rikera o Trampovom iznenadnom otpuštanju u maju američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič. Prema imejlovima koji su ovog meseca predati kongresnim odborima, Riker je bio medju diplomata koje su pokušale da intervenišu kada su Trampove pristalice optužile Mari Jovanovič da nije lojalna predsedniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.