U trendu

VoA: Malo verovatno da SAD i saveznici odobre ruski zahtev

Rusija ne treba da očekuje da će SAD i njeni saveznici pristati na njen nedavni zahtev za nizom „bezbednosnih garancija“, uključujući zabranu daljeg širenja NATO i prekid svih vojnih aktivnosti Alijanse u istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji, saopštili su stručnjaci i američki zvaničnici, prenosi danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

SAD i njeni saveznici u NATO-u su, medjutim, signalizirali da bi možda bili spremni da udju u pregovore sa Rusijom, posebno ako Kremlj pristane da smanji broj vojnika duž granice sa Ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće invazije.

SAD i NATO reagovali su na par nacrta sporazuma koje im je rusko ministarstvo spoljnih poslova predstavilo ranije ove nedelje, a zatim javno objavljeno u petak.

Nacrti, koji su pripremljeni bez konsultacija sa SAD i NATO, obavezali bi Alijansu da neće rasporedjivati dodatne trupe u zemljama koje već nisu imale snage NATO 1997. godine. To bi uključivalo bivše članice istočnoevropskog bloka kao što su Poljska, Madjarska, Češka, baltičke države i nekoliko drugih bivših sovjetskih republika.

Predloženi sporazum bi takodje obavezao obe strane na ograničenja u razmeštanju raketa kratkog i srednjeg dometa i na vojne vežbe velikih razmera u blizini ruske granice.

Zvaničnici SAD i NATO-a su istakli da nacrti ne sadrže velike ustupke Rusije po pitanju zabrinutosti Alijanse, kao što su nivoi trupa u blizini Ukrajine i druge agresivne akcije Kremlja.

„Jasno nam je da bi svaki dijalog sa Rusijom morao da se odvija na osnovu reciprociteta, da se bavi zabrinutošću NATO-a u vezi sa ruskim akcijama, da se zasniva na ključnim principima i temeljnim dokumentima evropske bezbednosti i da se odvija u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO-a“, saopštio je NATO i dodao da ako Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, postoji spremnost na jačanju mera za izgradnju poverenja.

Stejt department je izneo sličan stav da su SAD voljne da razgovaraju sa Rusijom, ali je dodao da američka administracija neće pregovarati sa Rusijom o bezbednosti u Evropi bez prisutnih evropskih partnera.

Kako dodaje VoA, američke vlasti pripremaju odgovor na zahteve Rusije koje namerava da dostavi sledeće nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.