U trendu

Vodič kroz evropsku ”Igru prestola”

BRISEL, 23. maja ( Tanjug) – Ovogodisnji izbori za Evropski parlament pokrenuće borbu za vodeća mesta u EU, ali nećei odlučivati o pobednicima. O tome ko će biti narednih 5 godina na čelu EU institucija odlučivaće se u procesu evropske ”Igre prestola”, ocenju Euroaktiv i AFP.

Za razliku od nacionalnih izbora, stranka sa najvećim brojem mesta nakon glasanja na evropskim izborima ne mora biti i noslilac izvršne vlasti u EU.

”Umesto toga, novog predsednika Evropske komisije imenovaće lideri 28 zemalja članica EU, posle najmanje dva samita. Tom prilikom, lideri mogu uzeti u obzir imena koja su parlamentarne grupe izabrale kao svoje vodeće kandidate, ali i nemoraju”, navode Euroaktiv i AFP u svojoj analizi evropskih izbora.

Euroaktiv i AFP čekuju da će rezulati izbora koji su danas počeli u Holandiji i Velikoj Britanije, a završiće se 26. maja kada građani svih zemalja članica budu imali priliku da obave svoj demokratski izbor ili dužnost, pokazati slabljenje do sada vodeće grupe u Evropskom parlamentu, a samim tim otežati Evropskoj narodnoj partiji desnog centra da nametne svoj izbor za šefa nove Evropske komsiije.

”Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će podržati kandidata EPP-a Manfreda Vebera, ali se francuski predsednik Emanuel Makron protivi celom procesu. Da li će Veber, drugi kandidat ili neko izvan izbornog procesa biti izabran, znaće se tek nakon pregovora iza zatvorenih vrata”, navodi se u analizi.

Razgovori o budućem predsedniku Evropske komisije počeće na vanrednom samitu EU lidera zakazanom za 28. maj u Briselu što je samo dva dana posle objavljivanja prvih izbornih rezultata. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk će sve predloge za kandidate ”stavi na papir”, a očekuje se da bi EU lideri trebalo da krajem juna izaberu novog direktora Evropske centralne banke, šefa spoljne politike EU kao i predsednike Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropskog saveta.

”Iako Emanuel Makron i većina EU lidera ne žele da se odreknu svog prava da izaberu kandidate za vodeća mesta, koje im garantuje Evropski ugovor, ipak postoji i ”demokratski ključ” jer imenovanja moraju da prođu ratifikaciju u Evropskom parlamentu i dobiju najmanje 376 od 751 glasa” podsećaju Euroaktiv i AFP.

Oni takođe navode činjenicu da je franckuski predsednik Emanuel Makron pored toga što je protivnik tzv proces ”vodećih kandiata” ( prema kome bi politička grupa koja dobije najveći broj glasova trebalo da da i kandidata za mesto predsednika Komisije), već najavio da neće podržati Manfreda Vebera, predstavnika do sada vodeće Evropske narodne partije (EPP), ”ma koliko EPP dobro prođa na izborima”.

Euroaktiv i AFP prenose očekivanja da će EPP nakon ovih evropski izbora ostati najveća pojedinačna politička grupa. Ipak postoji mogućnost da dugotrajna dominacija ove političke grupacije za najvišu poziciju u Briselu može biti i okončana.

”Grupa desnog centra je dugo bila ”u braku iz interesa” sa Socijaldemokratama levog centra zarad podele najviših pozicija u EU. Ali sa očekivanim rastom populističkih euroskeptika, Zelenih i centralističkih liberala , očekuje se da do sada vodeće stranke neće imati potrebnu većinu. To će ih obavezati da traže koalicije i tako mogu staviti Zelene i liberalnu grupu u poziciji da igraju za tron”, navodi se u tekstu.

Kako evropske procedure nalažu, ukoliko Evropski parlament u julu potvrdi kandidata za mesto predsednika Evropske komisije, za kandidate za komesare glasaće se u oktobru kako bi novi saziv Evropske komisije počeo sa radim u novembru.

”Prvi put će novi predsednik Komisije biti suočen sa zadatkom da se bavi jednim ili više euroskeptičnih komesara. Svakako, jedan od njih će doći iz Italije”, navodi se u analizi Evroaktiva i AFP.

Podseća se da talija trenutno u EU drži tri značajna mesta u EU, od predsednika Evropskog parlamenta, preko šefice EU diplomatije do direktora Evropske centralne Banke. Ipak Antonijo Tajani, Federika Mogerini i Mari Dragi ne dolaze iz trenno vodeće koalicije u Italiji koju čine euroskeptična Liga i anti-sistemski Pokret 5 zvezdica.

Euroaktiv i AFT zaključuju da će oko vodećih EU mesta biti trgovine i određenih političkih uslova. Odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već je izneo očekivanje da će bar jedno od vodećih mesta pripasti ženi, dok manje zemlje ćlanice i novije čalnice iz Istočne Evrope žele da vide da se u izboru za EU top mesta poštuje i geografska raznolikost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.