U trendu

Vođa libanskog Hezbolaha se sastao sa delegacijom palestinskog Hamasa

Vođa libanskog proiranskog Hezbolaha Hasan Nasralah sastao se sa delegacijom palestinskog Hamasa predvođenom vođom te islamske ekstremističke organizacije Ismailom Hanijeom, javljaju danas libanski mediji.

Hezbolah je saopštio da su razgovarali o „saradnji“ protiv Izraela u vreme porasta nasilja na Bliskom istoku.

Hanije je u Bejrutu od srede, a njegovu organizaciju, vladajuću u pojasu Gaze, Izrael je optužio za ispaljivanje oko 30 raketa na svoju severnu teritoriju u četvrtak iz Libana, gde je takođe prisutna.

Izraelska vojska je saopštila da je to bila palestinska vatra, odnosno da je rakete najverovatnije ispalio Hamas.

Izrael je odgovorio udarima iz vazduha na pojas Gaze, odakle su rakete takođe ispaljene i na jug Libana.

Na sastanku u Libanu su lideri dve organizacije istakli da „osovina otpora stoji spremna“ suočena sa razvojem dogođaja i da se sarađuje u regionu, dodao je u saopštenju Hezbolah.

Naziv osovina otpora je aluzija na palestinske, libanske, sirijske i druge organizacije bliske Iranu koje se suprotstavljaju Izraelu.

Nasralah i Hanije su takođe razgovarali o pojačanju otpora na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi i događajima u džamiji Al Aksa, te raciji izraelske policije početkom protekle nedelje u toj džamiji, trećoj po značaju u islamu kako bi se rasterali vernici, što je pojačalo napetost.

Posle raketne vatre iz Gaze i Libana Izrael je saopštio da je u noći između subote i nedelje napao Siriju u odgovoru na raketnu vatru sa sirijske teritorije.

Napadu na ciljeve u Siriji prethodilo je ubistvo dve Izraelke na okupiranoj Zapadnoj obali.

Istog dana je u Tel Avivu ubijen jedan italijanski turista kada je jedno vozilo naletelo na pešake na šetalištu pored mora.

Izraelska policija veruje da je to bio teroristički napad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.