U trendu

Vođe Nemačke, Rumunije i Moldavije sastali se u Bukureštu

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je doputovao u Bukurešt na trilateralne razgovore sa predsednicima Rumunije i Moldavije, o jačanju veza u vreme ruskog rata u Ukrajini i načinima da podrže Moldaviju.

Šolc se prvo sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom a razgovor je bio usmeren na ekonomiju i energetiku, ali i vojnu saradnju na istočnom krilu NATO i bezbednost u regionu Crnog mora.

Joanis je rekao na konferenciji za novinare posle razgovora da raste strateški značaj regiona i pozvao NATO da znatno ojača svoju odbranu i poziciju odvraćanja u toj oblasti.

Šolc je istakao jake veze Nemačke i Rumunije i ponovio obećanje da će pružiti Ukrajini vojnu pomoć koliko bude potrebnno i da se na tome stalno i zajednički radi.

Dvojica vođa takođe su se složila o značaju širenja EU navodeći da ostaje ključni prioritet da Zapadni Balkan jednog dana postane članica EU bloka, rekao je Johanis.

„Mi takođe delimo zajedničku viziju oko strateških vrednosti širenja EU na istok“, rekao je predsednik Rumunije.

Joanisu i Šolcu kasnije se pridružila moldavska predsednica Maja Sandu u razgovoru o tome kako da podrže njenu zemlju koja je bila suočena sa nizom kriza protekle godine uključujući navodne pokušaje Moskve da je destabilizuje.

Moldavija je dobila status kandidata EU u junu, istog dana kada i Ukrajina.

Sandu je rekla na konferenciji na novinare posle razgovora da je Moldavija najosetljiviji ukrajinski sused i dodala da demokratske zemlje moraju pomagati jedna drugoj kada su im vrednosti pod napadom.

„Neki su želeli da Moldavija padne, ali Moldavija stoji uspravno. Oslobodili smo se ruskog ucenjivanja oko gasa, pomogli smo ljudima da plate svoje račne i što je najvažnije ostali smo privrženi evropskim vrednostima. Moldavija je pokazala celom svetu da smo mi evropska zemlja“, rekla je ona.

Šolc je rekao novinarima da je Moldavija deo evropske porodice i izrazio zabrinutost zbog izveštaja da Rusija pokušava da destabilizuje Moldaviju.

„Suverentit i teritorijalni integritet svake zemlje je nepovrediv. Zato činimo sve što možemo da podržimo Moldaviju u odbrani od napada Rusije u pokušaju da je destabilizuje“, rekao je Šolc.

Johanis je rekao da Moldavija nije sama i ukazao da ovaj trilateralni sastanak to pokazuje.

Policija Moldavije saopštila je prošlog meseca da je sprečila plan grupa sabotera koje podržava Rusija koji su specijalno trenirani da izazovu masovne nemire protiv prozapadne vlade.

To je rečeno samo nekoliko dana pošto su američki obaveštajni zvaničnici rekli da osobe sa vezama sa ruskom obaveštajnom službom nameravaju da iskoriste proteste kao osnovu za pokušaj svrgavanja moldavske vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.