U trendu

Vokije podeno ostavku na mesto lidera republikanaca

PARIZ – Lider republikanaca Loran Vokije podneo je ostavku na mesto lidera stranke nakon poraza na prošlonedeljnim izborima za evropski parlament.

Nekada moćna stranka osvojila je ovog puta samo 8,5 odsto glasova u Francuskoj na evropskim izborima i zauzela četvrto mesto, preneo je portal Politiko.

„Ovi izbori su bili neuspešni. Nije lako, ali to moramo priznati sa skromnošću“, rekao je sinoć Vokije za televiziju TF1, najavljujući svoju ostavku i dodao: „Pobede su kolektivne, a porazi su usamljeni. Odlučio sam da se povučem. Povlačim se sa funkcije predsednika republikanaca“.

Liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen pozvala je pristalice republikanaca da pređu u njenu stranku.

„Mi pružamo ruku svim patriotskim aktivistima i glasačima republikanaca, koji žele da brane naš identitet, da okončaju fiskalno omalovažavanje i da vide povratak francuske veličine“, napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojilo je 23,3 odsto glasova na izborima za evropski parlament, Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila je 22,4 odsto glasova, dok su Zeleni osvojili 13,4 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.