U trendu

Vraćeni posmrtni ostaci vojnika poginulih u Korejskom ratu

HONOLULU – Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in posetio je danas Havaje, gde su nakon ceremonije sećanja na napad u Perl Harboru repatrirani posmrtni ostaci 68 Korejaca i šest pripadnika američke vojske.

Ostaci južnokorejskih vojnika koji su poginuli u Korejskom ratu bili su u posedu američke računovodstvene agencije za ratne zarobljenike (MIA) koja ih je u sredu poslala avionom kući, piše AP.

Južna Koreja je takođe isporučila posmrtne ostatke pripadnika američke službe računovodsvenoj agenciji, koja pronalazi i identifikuje nestale u prošlim ratovima.

Više od 7.500 Amerikanaca je nestalo u Korejskom ratu.

„Američki i korejski heroji konačno se vraćaju svojim porodicama nakon 70 godina čekanja“, rekao je Mun nakon što je položio venac na memorijalnom groblju u Honoluluu.

Mun je na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku „predložio da se relevantne strane okupe i proglase kraj Korejskog rata, stvarajući novo poglavlje pomirenja i saradnje“.

Južna i Severna Koreja potpisale su primirje 1953. godine koje je zaustavilo trogodišnji rat, ali nikada nije došlo do formalnog proglašenja mira.

Admiral Darijus Banaji, zamenik direktora za operacije MIA, rekao je da je na Havajima bilo više od 200 posmrtnih ostataka Korejaca koji su većinom vraćeni u Koreju 2018. i 2020. godine.

„Dakle, današnja ceremonija, verovatno poslednja takvog obima, označava preostalih 68 vojnika Koreje o kojima brinu Sjedinjene Američke Države“, rekao je Banaji.

Šef američko indo-pacifičke komande, admiral Džon Akuilino, rekao je da je „Korejski rat doveo naša dva naroda jedno do drugog i učinio da se borimo za odbranu vrednosti oličenja u idealima slobode“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.