Vreme da se okonča rat u Siriji

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je vreme da se okonča „brutalni“ građanski rat u Siriji i pozvao saveznike NATO da rade zajednički na rešavanju te „katastrofe“.

On se na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zahvalio saveznicima Vašingtona zbog toga što su osudili navodni hemijski napad na civile u Han Šejhunu.

„Svaka država koja ceni ljudski život mora da snažno da odbaci okrutni pokolj nevinih civila hemijskim oružjem uključujući varvarsko ubijanje male i bespomoćne dece i beba“, rekao je on.

Kako je dodao, vreme je da se okonča „ovaj brutalni građanski rat, poraze teroristi i omogući izbeglicama da se vrate kući“, prenosi AFP.

Govoreći o Severnoatlantskoj alijansi, Tramp je rekao da je NATO stub međunarodnog mira i bezbednosti, ali i ponovio da evropske članice Alijanse moraju da „plate ono što duguju“.

„U suočavanju sa našim zajedničkim izazovima, moramo da osiguramo da NATO članice ispune svoje finansijske obaveze i plate ono što duguju“, rekao je Tramp.

Tramp koji je tokom predizborne kampanje govorio o prevaziđenosti Alijanse sada je rekao da NATO „više nije prevaziđen“.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, on je rekao da se Vašington i Moskva „uopšte ne slažu“ i da su odnosi dve zemlje na najnižem nivou.

On je ipak primetio da su sastanci državnog sekretara Reksa Tilersona koji se u Moskvi susreo i sa Putinom, protekli bolje od očekivanog, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.