U trendu

Vrhovni sud: Morales ne može da se kandiduje za Senat

LA PAZ – Vrhovni izborni sud Bolivije, odbacio je zahtev bivšeg predsednika Eva Moralesa da se kandiduje za Senat na opštim izborima u maju.

AP izveštava da je predsednik suda, Salvador Romero, izjavio je na konferenciji za novinare da izborni savet Bolivije nema prvo žalbe na odluku suda, ali je dodao da Morales može da pokrene bilo koji pravni postupak za koji smatra da mu može biti od koristi.

Sud je prihvatio predsedničku kandidaturu bivšeg ministra ekonomije, Luisa Arke, iz Moralesove stranke Pokret ka socijalizmu, iako je i on bio suočen sa zahtevom za izuzeće iz izbornog nadmetanja.

Bolivijski zakon ne dozvoljava Moralesu da učestvuje na predsedničkim izborima i on je odlučio da se kandiduje za senatora, iako je, prethodno, prebegao u Argentinu pritisnut optužbama o izbornim nepravilnostima.

Morales je proglasio pobedu na prošlim predsedničkim izorima, koji su poništeni jer su iz Organizacije američkih država stigle optužbe o ozbiljnim nepravilnostima i lažiranju izbornih rezultata.

Morales je podneo ostavku i napustio Boliviju pritisnut masovnim demonstracijama i nezadovoljstvom u visokim vojnim krugovima.

Nakon prošlih izbora, erupcije protesta, često praćenih sukobima i Moralesove iznuđene ostavke, Bolivija je postala izrazito podeljeno društvo, navodi AP.

Osim Arke, na predsedničkim izborima će se nadmetati i bivši predsednik, Karlos Mesa, ex-vršilac dužnosti predsednice i veliki Moralesov oponent, Heanin Anjez i regionalni lider i vođa protesta u Santa Kruzu, Luis Fernando Kamaćo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.