Vrhovni sud SAD blokirao Obamin imigracioni program

Vrhovni sud SAD blokirao je danas imigracioni plan predsednika Baraka Obame koji je trebalo da zaštiti od deportacije milione ilegalnih imigranata u SAD.

Sudije Vrhovnog suda su glasale nerešeno, četiri prema četiri, za predsednikov plan, čime se on praktično blokira do kraja Obaminog predsedničkog mandata.

Time ostaje da važi presuda nižeg suda, u ovom slučaju saveznog apelacionog suda u Nju Orleansu. Taj sud je naveo da Obamina administracija nije imala dovoljno ovlašćenja da, bez odobrenje Kongresa, donese mere da zaštiti do četiri miliona imigranata od deportacije i da im pruži mogućnost dobijanja radnih dozvola.

Obama je najavio ovaj program u novembru 2014. Žalbu na taj plan uložilo 26 američkih država u kojima dominiraju republikanci kao i republikanci u Kongresu, gde su takodje većina.

Presednik Obama izrazio je žaljenje danas zbog „frustrirajuće“ odluke Vrhovnog suda, koja je de fakto blokirala njegovu imigracionu politiku, i ocenio da  će ta odluka biti teška za milione ljudi.

„Ova blokada ne samo da odlaže reforme već nas sprečava da budemo u zemlji u kakvoj bi želeli da budemo“, rekao je Obama izjavi iz Bele kuće posle glasanja Vrhovnog suda.

Nerešeni rezultat glasanja osam sudija moguć je zbog smrti devetog sudije Vrhovnog suda Antonin Skalije, što je ostavilo upražnjeno mesto koje još nije popunjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.