U trendu

Vrtić Trnoružica demantuje tvrdnje o izolaciji deteta sa Daunovim sindromom

SARAJEVO – Nakon što se na društvenim mrežama pojavio video snimak iz vrtića „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, na kome je dečaku sa Daunovim sindromom navodno onemogućeno učešće u dečjoj priredbi, nadležni iz vrtića to demantuju.

Pomenuti video potresao je region, a u saopštenju nadležnih u vrtiću kažu da snimci, koje su preneli i nekii portali, ne odgovaraju istini o samom događaju.

„Podsaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dete, kao dete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dečjeg vrtića ‘Trnoružica’ u Širokom Brijegu, zaposleni u vrtiću odgovorno tvrde da je ona netačno i neobjektivno iznela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja je održana u ponedeljak“, navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da izdvajanje ili diskriminacija bilo kog deteta nije bila namera, niti praksa zaposlenih u vrtiću, a pogotovo ne dece sa poteškoćama u razvoju.

Ističu da se na jednom od navodno spornih snimaka vidi da je dečak izašao na binu, proveo na njoj određeno vreme, nakon čega ga je vaspitačica uzela u naručje da bi ga zaštitila od pada.

„Vaspitači niti bilo kome od zaposlenih apsolutno nije bila namera da dete isključi iz predstave, već je namera bila da dete zaštiti od pada u trenutku dok druga grupa dece izvodi svoju kratku tačku. Nakon toga, dete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dete u garderobu“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Dodaju da je u gardarobi nastao drugi sporni snimak, kojim je majka dečaka, kako navode, „stvorila neistiniti narativ da zaposleni u vrtiću izoluju dete od ostalih“.

„Svi zaposleni vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namera da izoluju dete od ostale dece niti je bilo ko od zaposlenih odveo dete u gardarobu“, stoji u saopštenju, koje je potpisala direktorka ove predškolske ustanove, preneli sarajevski mediji.

Ističu i da su objektivne i utemeljene kritike uvek dobrodošle, ali da to ovde nije slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar