U trendu

Vrtić u Insbruku zvanično nazvan imenom Dijane Budisavljević

INSBRUK, 26. februara (TANJUG) – Jedan vrtić u glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol Insbruku od ove nedelje i zvanično nosi ime Dijane Budisavljević, heroine koja je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Inicijativa da vrtić ponese ime Dijane Budisavljević potekla je od organizacije mladih ljudi srpskog porekla – Srpska pravoslavna omladina ”Spoji” iz Insbruka, uz podršku Ambasade Srbije, Generalnog konzulata u Salcburgu i Sprske pravoslavne crkve u Austriji.

Skoro desetogodišnja borba na ovaj način dobila je epilog i ime Dijane Budisavljević sačuvano je od zaborava u ovom austrijskom gradu.

Odluku gradskih vlasti, od kraja prošle godine, da gradski vrtić u ulici Burghard Brajtner preimenuju u „Gradski dečiji vrtić Rajhenau istok – Diana Budisavljević”,“Spoji” je tada pozdravila, a u pismu Senatu i Odboru za kulturu grada istakla da da je to veoma važno za kulturu sećanja, jer je potrebna i određena doza hrabrosti da se jedan vrtić, koji je do sada bio imenovan po nacističkom lekaru Burghardu Brajtneru, preimenuje po insbruškoj spasiteljki dece.

Ukazuju i da je ostavljeno ime ulice u kojoj se nalazi vrtić, po Burghardu Brajtneru,uz sve potrebne oznake koje ukazuju na njegovu nacističku prošlost i dela protiv čovečnosti, čime se stvara uspešna konfrontacija sa istorijom Drugog svetskog rata i priprema put za uspešnu kulturu sećanja.

Ipak, “Spoji” izražava žaljenje što u tekstu o imenovanju dečijeg vrtića, koji je objavljen u zvaničnom glasilu grada Inzbruka „Insbruk informiše“, nijednom rečju ne spominje da se radi o desetine hiljada pretežno srpske dece, koju je Dijana Budisavljević spasila.

Senat austrijskog grada Insbruk je krajem novembra prošle godine jednoglasno odlučio da na spomen ploči, koja se postavlja na rodnoj kući Dijane Budisavljević, stoji da je „spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH“.

Dijana Budisavljević, poreklom Austrijanka, bila je udata za Srbina, zagrebačkog lekara Julijana Budisavljevića, Srbina iz Hrvatske, a uz pomoć još nekih pojedinaca koji su joj pružali podršku, spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora u NDH.

Da se radi o jednoj od najvažnijih ličnosti glavnog grada pokrajine Tirol potvrđuju i istoričari, među kojima i Horst Šrajber, stručnjak za kulturu sećanja, koji je ranije rekao da će njena hrabra dela biti uvažena kroz ploču na zgradi u kojoj je provela detinjstvo u ulici Marije Terezije, na „Obekser Hausu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.