Vučić i Si: Peti susret, potpisivanje dva protokola

PEKING – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Pekingu sa kineskim liderom Si Đinpingom i to će biti njihov peti susret za poslednje tri godine, a ovoga puta, u njihovom prisustvu, biće potpisana dva značajna protokola.

U prisustvu dvojice predsednika biće potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu Srbiji koncesionog zajma za potrebe sprovođenaj projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovor o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beogarda na autoput E70/75, deonica most reko Save kod Ostružnice-Bubanj Potok.

Domaćini su skrenuli pažnju da kineski lider nema običaj da prisistvuje potpisuvanju ugovora ovog tipa.

Vučić je najavio da će razgovor sa kineskim predsednikom iskoristiti i da mu iznese još jednu, novu ideju.

„Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Sija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću“, rekao je Vučić u nedelju.

Vučić će, kako je sam rekao, nastojati i da obezbedi da Si krajem ove ili početkom sledeće godine ponovo poseti Srbiju.

Ukoliko se ta poseta realizuje, Vučić će biti jedini predsednik koji je dva puta dočekao lidera Kine.

U Pekingu će biti razgovora, prema saznanjima Tanjuga, i o vojnoj saradnji, odnosno nabavci dva drona.

Vučić i Si su se do sada sastali četiri puta – prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, godinu dana kasnije kineski predsednik je boravio u poseti Beogradu, a dvojica predsednika razgovarala su i 2017. tokom inicijative „Pojas i put“, a zatim su se sreli i u Davosu.

Uz želju da Kina, sa predsednikom Sijem kao liderom, ostvari sve svoje nacionalne ekonomske ciljeve, predsednik Vučić je nedavno istakao i da je ponosan što dve zemlje povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo i što su bilateralni odnosi na istorijskom vrhuncu, a posetu koja je u toku okarakterisao je kao jednu od najznačajnih, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Očekuje se da njihov susret bude i prilika da Vučić obavesti kineske partnere o tome dokle se stiglo u dijalogu Beograda i Prištine. Zvanični Peking nedvosmisleno podržava stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i zalaže se za poštovanje Povelje UN i međunarodnog prava.

U znak prijateljstva Vučić će Siju dati specijalan poklon – repliku srednjevekovnog srpskog mača, na kojem je ugraviran viteški moto „Za čast“, kao i policijski bodež.

Vučić je doputovao u nedelju u posetu Kini, gde je juče vodio razgovore sa kineskim kompanijama i bankama, a tokom boravka biće potpisano više ugovora u vrednosti od više od tri milijarde evra.

Prvog dana posete potpisano je više sporazuma, među kojima i onaj sa kompanijom „Ziđin“ koja bi u RTB Bor trebalo da uloži 1,46 miliajrdi dolara, kao i sa Šandong Linglongom o otvaranju fabrike guma u Zrenjaninu u vrednosti od skoro milijardu dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.