U trendu

Vučić: Ništa dobro, ako susret u Briselu ne bude uspešan

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu uoči mini-samita o rešavanju izbegličke krize, da neće biti dobro ako taj susret ne bude uspešan i naglasio da se rešenje mora naći za celu Evropu i posebno Zapadni Balkan.

„Srbija neće graditi nove zidove i ograde već treba da nađemo celokupno rešenje i prebrodimo sve teškoće“, rekao je Vučić novinarima pred početak sastanka EU-Zapadni Balkan o rešavanju izbegličke krize i podvukao da se mora naći rešenje za stotine hiljada izbeglica.

Na pitanje novinara kako će se okončati kriza, srpski premijer je rekao da se za to mora naći odgovor da li će se zaštiti granice Evropske unije ili će se tom problemu prići „odvojeno, svako za sebe“.

Praktično svi šefovi država ili vlada nekoliko zemalja EU i Zapadnog Balkana, kao i čelnici institucija EU su podvukli da je preko potrebno da se zaštiti spoljna granica Evropske unije prema Grčkoj, kao i da se zemlje na putu izbeglica dogovaraju o identifikaciji, popisu i broju izbeglica koje nameravaju da šalju preko granica.

Evropski komesar Johanes Han je naglasio da su svi potpuno saglasni o nužnosti zaštite spoljnih granica, a da posebno balkanske zemlje moraju da sarađuju mnogo više nego dosad.

Han je upozorio da sledi novi talas izbeglica, budući da su vojne operacije na području Alepa u Siriji naterale u bekstvo tri miliona ljudi, a da u okruženju Evrope ima ukupno 20 miliona izbeglica.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je takođe podvukao da se mora svim sredstvima obezbediti granica EU između Grčke i Turske.

Makedonski predsednik Đorđi Ivanov je rekao novinarima da Grčka vlastima u Skoplju ne daje nikakve informacije o upućivanju izbeglica i podsetio na izjavu Bendžamina Franklina: „Ako ne budemo svi ujedinjeni, visićemo svako posebno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.