U trendu

Vučić sa studentima srpskog jezika iz Pekinga

PEKING – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Pekingu grupu studenata sa katedre za srpski jezik na Univerzitetu za međunarodne studije, kojima je poručio da snaga kineskog naroda leži i u podršci i poznavanju drugih naroda.

„Poznavanje jezika i kulture jednog naroda veoma je važna stvar u odnosima Srbije i Kine, ali i u odnosima 16 evropskih zemalja i Kine“, istakao je Vučić.

„Vaše znanje doprineće većem prijateljstvu srpskog i kineskog naroda i država. Ništa ljude ne privlači koliko poznavanje kulture, jezika i običaja drugih naroda. Kineski narod je veliki narod i njegova snaga leži u podršci i poznavanju drugih naroda“, kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, čak i inicijijativa „Jedan pojas, jedan put“ nije zamišljena samo da bi kineskom narodu bilo bolje, već da bi i ostali učesnici imali korist od tog projekta.

„Volimo i poštujemo kineski narod, jer je bio uz nas i u najtežim vremenima. Sve je veći broj kineskih investitora u Srbiji, jedni druge podržavamo u svim međunarodnim procesima“, istakao je Vučić obraćajući se studentima.

Predsednik Vučić uputio je poziv studenatima da posete Srbiju i budu njegovi gosti.
„Bila nam je velika čast što smo imali priliku da nas primi predsednik Srbije“, rekla je za Tanjug profesorka srpskog jezika na Univerzitetu za međunaodne studije u Pekingu Hui Bin.

Profesorka, čije je, kako kaže, srpsko ime Helena, objasnila je da trenutno, na akademskom nivou, 16 studenata studira srpski jezik.

Prema njenim rečima, još 10 đaka uči srpski u srednjoj školi.

Kazala je i da je sve veće interesovanje mladih Kineza za učenje srpskog jezika, zato što je sve veća saradnja Srbije i Kine i potreba za ljudima koji znaju srpski je sve veća.

„Između naše dve zemlje imamo tradicionalno i duboko prijateljstvo. Sve je veća bilateralna saradnja i raste potreba za ljudima koji znaju srpski“, objasnila je ona.

Inače, kineski studenti predsedniku Srbije uručili su čestitku napisanu na srpskom jeziku, ćirilicom.

Studenti, pod svojim srpskim imenom, napisali su ličnu poruku predsedniku.

„Dobrodošli u Kinu, poštovani predsedniče, želim vam srećan boravak u Kini. Mnogo volim srpsku kulturu. Nadam se da doprinesem komunikaciji i saradnji Kine i Srbije“, napisala je studentkinja Mina.

„Dragi predsedniče Vučiću, dobrodošli u Kinu. Milo mi je što imamo tako dobar odnos. I bolju budućnost se borimo da imamo. Nadam se da uživate na svom putovanju u Kinu“, napisao je student Vuk.

„Poštovani predsedniče Vučiću dobrodošli u Kinu! Hvala što podržavate razvoj kinesko-srpskih odnosa. Nadam se da će vam boravak u Kini biti ugodan“, napisala je studentkinja Danka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.