U trendu

Vucic stigao u SLO, sutra na Bledu vazni sastanci sa zvanicni

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas posle podne u Sloveniju gde će učestvovati na Bledskom strateškom forumu i kao jedini političar iz regiona govoriti na panelu posvećenom budućnosti Evrope, zajedno sa liderima Evropske unije.

Vučić će, po završetku panela, na Bledu imati tet-tet sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a sastaće se i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišela.

Takođe, predsednik Srbije imaće odvojeni sastanak se i sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Vučić je po dolasku u Sloveniju na Instagram nalogu „Budućnost Srbije“ objavio da će večeras biti domaćin premijeru Makedonije Zoranu Zaevu i premijeru Albanije Ediju Rami na večeri u restoranu počasnog konzula Srbije u Sloveniji Tomaza Kavčića.

Inače, glavna tema ovogodišnjeg, 16. Bledskog strateškog foruma (BSF), koji će biti održan u sredu i četvrtak, je budućnost Evrope i njena optpornost na izazove, a upravo o tome Vučić će razgovarati sa liderima EU – predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, premijerima Češke Andrejem Babišem, Slovačke Eduardom Hegerom, Slovenije Janezom Janšom, Grčke Kirijakosom Micotakisem, Mađarske Viktorom Orbanom i Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na tom panelu učestvovaće i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin, predsednik Saveta EU Šarl Mišel i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Predsednik Srbije je u subotu izjavio da će na Strateškom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

Vučić je najavio da će sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, kao i domaćinima, a veruje i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Važan je susret sa šefom Saveta EU. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o tome da smopodigli nivo usaglašavanja sa EU sa 46 na 62 odsto. To će biti i prilika da vidimo kako oni gledaju na budućnost srpskog pridruživanja EU“, rekao je Vučić.

U okviru Foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

„Slaba EU nije nikome u interesu. Slaba EU znači nejasnu budućnost, kako u pogledu naših međusobnih odnosa, tako i uloge koju će EU imati u budućoj međunarodnoj arhitekturi. Debata je dostigla fazu u kojoj je potrebno pronaći rešenje kako možemo nastaviti da živimo zajedno kao EU ili kao Evropa“, rekao je Grk.

Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena.

Na dnevnom redu će, kako Grk kaže, biti i pandemija Kovid-19, a ovogodišnji paneli fokusirani su na oporavak od pandemije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar