U trendu

Vukanović traži od Vučića da urazumi Dodika

BANJALUKA/SARAJEVO – Uoči današnjeg sastanka lidera opozicije u Republici Srpskoj, koji je sazvao predsednik SDS Mirko Šarović, zbog, kako se navodi, krize koju je izazvao Milorad Dodik, poslanik Nebojša Vukanović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem ga je pozvao da „na vreme urazumi“ lidera SNSD i srpskog člana Predsedništva BiH.

Vukanovićh u pismu srpskom predsedniku tvrdi da se situacija u Srpskoj komplikuje i postaje zabrinjavajuća i alarmantna, a sve zbog „destruktivne politike“ koju vodi Dodik i njegova SNSD.

U opširnom pismu Vučiću, Vukanović piše da je „RS do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podređeno samo jednom čoveku i jednom centru moći u kojem se donose sve odluke.“.

Tvrdi da je situacija otišla predaleko „jer Dodik namerava da žrtvuje celi narod i Republiku Srpsku“.

Vukanović navodi i da Dodik „stavlja sve na kocku i kreće u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu „povratak izvornom Dejtonu“, s jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za, kako tvrdi, kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom.

On smatra da je Vučić jedna od, kako navodi, retkih osoba, ako ne i jedina, koja ima autoritet i snažan utiecaj na Dodika, koja ga može urazumiti i obuzdati u „daljnjem srljanju i avanturama kojima sve nas vuče u provaliju“.

Vukanović tvrdi da je Dodik „izgubio politički razum i kompas“, te da je „potpuno izgubio politički racio i zdrav razum“.

„Siguran sam da ne želite da se vama ostavi na teret tako teška hipoteka, iako niste direktno odgovorni, da je u vreme Vašeg predsedničkog mandata Republika Srpska pala na kolena kao posledica nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja“, naveo je Vukanović u pismu Vučiću, koje je opširno objavio sarajevski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.