U trendu

Vulić porucila Dzaferoviću: Vi niste narod Republike Srpske

BANJALUKA – Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić istakla je da ni „član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, ni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nemaju nikakav legitimitet da prekrajaju volju građana Republike Srpske“.

“Gospodine Džaferoviću, tom svom gostu, drugu, savezniku, ma šta vam bio ŠSit , možete reći samo da sa vama čini šta mu je volja, a ni vi ni on niste ti koji mogu da smenjuju Milorada Dodika, niti bilo koga drugog“, poručila je Vulićeva Džaferoviću i istakla:

„Vi niste narod Republike Srpske koji jedini ima pravo da bira svoje predstavnike i vaše je samo da poštujete njihovu izbornu volju”, preneli su banjalučki i sarajevski mediji.

Džaferović je jučee pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg zvanična Banjaluka ne priznaje, da pokrene pitanje smene srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, zbog, kako je naveo, blokade rada kolektivnog šefa države.

Vulićeva je istakla da Džaferović, ako iskreno želi napredak BiH, mora da “poštuje i Srbe koji su konstitutivan narod u toj zemlji, a ne da im preti ili ga ucenjuje”.

Vulić je Džaferoviću poručila i da ne poziva visokog predstavnika, jer ga “trenutno u BiH nema”.

“Ako ste politički kapacitirani, onda razgovarajte unutar BiH sa domaćim akterima, pokušajte da rešenje nađete i dokaže da niste, kako vas u vašoj čaršiji nazivaju, ‘privremeni čuvar fotelje’”, navela je Vulićeva.

Podsetila je da je Dodik izabran voljom građana Republike Srpske i ukazala da je za građane Srpske i Dodika Republika Srpska iznad svega.

Navela je i da je “nebulozno blokadom nazivati kada je neko prisutan na sednicama i glasa”.

Predsedništvo BiH juče nije donelo nijednu odluku, jer je Dodik bio protiv, a za većinu odluka je neophodan konsenzus sva tri člana.

Dodik je posle jučerašnje sednice rekao da on ne blokira rad Predsedsedništva, već da se ponaša u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, donetim nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani i sankconisanju negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.