Vunderkind Loren Simon prekinuo studije u Holandiji

AMSTERDAM – Devetogodišnji belgijski dečak Loren Simons, koji je bio na putu da postane najmlađi univerzitetski diplomac na svetu prekinuo je studije na holandskom univerzitetu u Ajndhovenu nakon spora oko mogućeg datuma diplomiranja.

Loren Simons je prošlog meseca bio na naslovnim stranama širom sveta, jer je trebalo da završi elektrotehiku na univerzitetu u Ajndhovenu pre kraja godine, što bi ga učinilo prvim na svetu diplomcem mlađim od 10 godina, preneo je Rojters.

Ali, u ponedeljak su sa univerziteta saopštili Lorenu i njegovim roditeljima da taj plan više nije izvodljiv, imajući u vidu broj ispita koje mora da položi pre rođendana, 26. decembra.

Loren je izuzetno nadaren dečak, koji ide kroz svoje studije neviđenim tempom, saopštio je univerzitet.

Kako je prvobitni plan izgledao nedostižno, univerzitet je naveo da mu je ponudio fenomenalno brzu šemu, prema kojoj bi završio obrazovanje sredinom 2020. godine.

Međutim, dečakovi roditelji odlučili su da ne prihvate ponudu i odmah su okončali Lorenove studije u Ajndhovenu.

„Do prošle nedelje je sve bilo u redu, a sada ođednom odlažu sve za šest meseci, rekao je Rojtersu Lorenov otac, Alekander Simons.

Tačan datum Lorenovog diplomiranja nikada zaista nije bio problem za porodicu, rekao je on i dodao da je postao problem, kako oni osećaju, nakon njihovih planova da njihov sin nastavi dalje obrazovanje u inostranstvu.

„Veoma je neobično da je sve ovo došlo tačno u vreme kad smo dovršavali planove za Lorenov doktorat na drugom univerzitetu“, rekao je Lorenov otac.

Veliki broj univerziteta je zainteresovan za Lorena i bila bi im čast da im se pridruži, naveo je Alekander Simons i dodao da njegovog sina svi traže i da je on jedinstven projekat, čiji deo bi svi želeli da budu.

Inspirisan srpskim pronalazačem Nikolom Teslom, Loran je rekao da želi da istražuje veštačke organe i na kraju razvije celo veštacko telo u sopstvenoj laboratoriji.

Trenutno, prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, najmlada osoba koja je stekla fakultetsku diplomu je Amerikanac Majkl Karnej, koji je diplomirao juna 1994. godine sa 10 godina i četiri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.