U trendu

WMO: Protekla decenija bila gotovo sigurno najtoplija

MADRID – Protekla decenija je gotovo sigurno bila najtoplija, upozorili su danas meteorolozi, ističući mračnu sliku nestalog morskog leda, razornih toplotnih talasa i invazivnih mora u izveštaju koji je objavljen na samitu o klimi u Španiji.

U godišnjoj proceni klime na Zemlji koju je sačinila Svetska meteorološka organizacija (WMO) naglašava se da je cilj dvonedeljnih razgovora da se podupre Pariski sporazum iz 2015. kako bi se sprečilo katastrofalno globalno zagrevanje, preneo je Rojters.

Toplotni talasi i poplave koji su se ranije dešavali jednom u veku postaju redovni dogadaji, naveo je u saopštenju generalni sekretar WMO Peteri Talas.

Zemlje od Bahama preko Japana do Mozambika pretrpele su efekat razornih tropskih ciklona, dok su šumski požari zahvatili Arktik i Australiju, dodao je on.

U izveštaju se navodi da su prosečne temperature tokom proteklih pet i 10 godina gotovo sigurno najviše među zabelažanima.

Tekuća 2019. godina je druga ili treća najtoplija godina, dok je morska voda 26 odsto kiselija nego na početku industrijske ere zbog čega su degradirani morski ekosistemi.

U izveštaju se navodi i da se arktički morski led približio rekordno niskom nivou u septembru i oktobru, a na Antarktku je, takođe, nekoliko puta primećen rekordno nizak nivo leda ove godine.

Klimatske promene su ključni pokretač porasta gladi u svetu pri čemu je bilo ugroženo više od 820 miliona ljudi 2018. godine, istakuto je u izveštaju WMO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.