U trendu

Za Erazmus+ EU izdvaja 28 milijardi evra

BRISEL – Evropski parlament je na ovonedeljnoj plenarnoj sednici podržao novi program Erazmus+ koji bi u periodu od 2021. do 2027. godine trebalo da uključi širi krug učesnika i na raspolaganju ima 28 milijardi evra, gotovo dvostruko više nego u prethodnom razdoblju.

Erazmus+ je program EU za podršku obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Evropi, a započeo je 1987. godine.

Program trenutno pokriva 33 zemlje, 27 zemalja članica EU, Tursku, Severnu Makedoniju, Srbiju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, a otvoren je i za partnerske zemlje širom sveta.

U novoj fazi do 2027. program bi trebalo da uključi još više građana, ljude s manjim mogućnostima, one koji žive na udaljenijim područjima, ali i osobe zrelije dobi, tako da će više osoba u nepovoljnom položaju moći da učestvuju i imaju korist od jezičkog osposobljavanja, administrativne podrške, mobilnosti ili e-učenja, navodi Hina.

U posljednjih 30 godina u programu Erazmus+ učestvovlalo je više od devet 9 miliona ljudi, a očekuje se da će se novoj fazi uključiti i do 12 milona.

U skladu s prioritetima EU-a, program Erazmus+ usmeren je na digitalnu i zelenu tranziciju tako da će promovisati zdrav način života i učenje za odrasle.

U višegodišnjem finansijskom okviru EU-a za Erazmus+ namenjeno je više od 28 milijardi evra iz različitih izvora, dok je u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju za program EU izdvojila 14,7 milijardi evra.

Evropski parlament na svom portalu navodi da će novi program Erazmus+ pružati više alata i resursa za podršku uključivanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.