U trendu

Za prvu fazu izgradnje grada Sputnjika više od milijardu evra

MOSKVA – Za prvu fazu izgradnje novog grada Sputnjika biće potrebno oko 100 milijardi rubalja (1,155 milijardi evra), pri čemu je potrebno da se izgradi milion kvadratnih metara, izjavio je ministar za razvoj Dalekog istoka Rusije Aleksej Čekunkov.

„Ugovor koji su potpisale naše kolege je ambiciozniji i uzima u obzir dugoročni plan za 2,8 miliona kvadratnih metara, ali mislim da će biti realizovan u fazama“, rekao je ministar i dodao da je 100 milijardi rubalja prilično gruba cifra.

On je naveo da je uobičajeni odnos ulaganja u infrastrukturu prema investicijama u izgradnju objekata oko 15 odsto, preneo je Sputnjik.

„Mislim da će oko 15 milijardi rubalja biti izdvojeno iz sredstava državne podrške“, precizirao je ministar.

Ugovor o izgradnji novog grada Sputnjika u blizini Vladivostoka potpisan je na Istočnom ekonomskom forumu. Ranije je Čekunkov izjavio da se proračunava poslovni model za stvaranje grada-satelita koji bi se mogao nazvati Sputnjik, kako se na ruskom kaže za satelit.

Prema njegovim rečima, ako se ujedine Vladivostok i Artjom i tamo izgradi novi grad-satelit koji u tu aglomeraciju privuče još oko 300.000 ljudi, onda će se na Dalekom istoku pojaviti prvi milionski grad.

Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.