U trendu

Za sve Kineze koji putuju za Novu godinu test na Covid 19

PEKING – Kina planira da uvede stroge zahteve za testiranje na Covid 19 tokom proslave kineske Nove godine, kada se očekuje da desetine miliona ljudi putuje.

U obaveštenju objavljenom na internetu, kineska Nacionalna zdravstvena komisija navela je da će ljudi, koji se sa svojih poslova vraćaju kući u seoska područja iz drugih provincija tokom kineske nove godine morati da imaju negativan test na Covid 19 u roku od sedam dana, prenosi Rojters.

Oni koji rade sa uvoznim zamrznutim proizvodima , ili radnici u karantinima , između ostalih grupa, takođe bi morali da naprave test, čak i ako bi ostali u istoj provinciji, navodi se u obaveštenju.

Najava zvaničnika NHC-a tokom konferencije za štampu juče sugerisala je da će svi koji se vraćaju kući morati da pokažu test, a državna agencija Sinhua potom je pozvala vlasti da razjasne detalje „što pre“.

Ukupno 144 novih slučajeva prijavljeno je 20. januara u Kini , saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija danas, što je jednako ukupnom broju prijavljenih 14. januara, i izjednačen najveći broj dnevnih infekcija od 1. marta.

Milioni stanovnika provincije Hebei koja okružuje Peking, severoistočne provincije Đilin i Heilongđiang stavljeni su u karantin poslednjih nedelja usred najgoreg talasa novih infekcija od marta 2020. godine, prenosi agencija.

Vlasti mole ljude da ostanu kod kuće tokom novogodišnjih praznika u februaru, kako bi se sprečilo novo pogoršanje epidemiološke situacije.

Kontrolu epidemije u seoskim područjima , kao i infekcije koje se šire uvezenom smrznutom robom, zvaničnici su označili kao najviše odgovorne za trenutni talas Covid 19.

Lokalne samouprave koje do sada nisu zabeležile velike epidemije takođe uvode nove mere, uključujući jedan grad na jugozapadu Kine koji zabranjuje ulazak putnicima iz inostranstva, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.