U trendu

Za Trampovu akciju protiv imigranata 400 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države mogle bi da potroše više od 400 milijardi dolara na akciju proterivanja oko 11 miliona ilegalnih useljenika, piše Njuzvik.

Pri tome, napominje taj magazin, početna cena izgradnje zida prema Meksiku procenjena je na 21 milijardu dolara, a ta suma će biti višestruko uvećana kada joj se dodaju troškovi osoblja neophodnog za akciju proterivanja ilegalnih useljenika.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost objavilo je nedavno nove pooštrene naredbe, koje predstavljaju početak šire akcije protiv nelegalnih imigranata, čime će biti obućvaćeno skoro 11 miliona stranaca bez dokumenata.

U dva memoranduma, koje je potpisao ministar za unutrašnju bezbednost Džon Keli, nalaže se graničnoj patroli i imigracionim zvaničnicima da u najkraćem mogućem roku deportuju sve nelegalne imigrante, sem nekoliko izuzetaka, uglavnom kada su u pitanju deca.

Agresivni plan američkog predsednika Donalda Trampa o proterivanju useljenika koji nemaju valjane dokumente, izazvao je i pravu paniku među nadležnima za budžet, pred kojima je zadatak da pronađu novac za plaćanje osoblja i izgradnju zida, piše američki magazin, a prenosi RTS.

Stručnjaci procenjuju da će Trampova akcija ukupno koštati Ameriku između 400 i 600 milijardi dolara.

Njuzvik navodi da će još 15.000 ljudi biti zaposleno u imigracionoj službi i graničnim patrolama.

Rojters je ranije objavio da smernice američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost predstavljaju plan za implementaciju izvršnih naredbi o graničnoj bezbednosti i migracijama, koje je Tramp potpisao 25. januara.

Zvaničnik američke administracije, koji nije želeo da bude imenovan, saopštio je ranije danas da je Bela kuća odložila objavljivanje nove uredbe o imigrantima koja je trebalo da zameni prethodnu direktivu o zabrani ulaska u SAD za građane sedam mahom muslimanskih zemalja.

Taj zvaničnik je dodao da se očekuje da nova uredba bude izdata „tokom iduće sedmice“, preneo je Rojters.

Tramp je ranije najavio da će nova uredba biti doneta ove nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar