U trendu

Za trećinu manje novca Stejt departmentu, a više za odbranu

Po danas objavljenom predlogu državnog budžeta predsednika SAD Donalda Trampa za fiskalnu 2018. godinu, Državni sekretarijat – Stejt department, zadužen za spoljnu politiku, imaće 28,7 odsto manje novca nego ove godine.

Smanjuju se sredstva SAD za Ujedinjene nacije i s njima povezane agencije, a američki doprinos mirovnim misijama UN se ograničava na 25 odsto ukupnih rashoda tih operacija.

Smanjuje se i finansiranje Svetske banke i multilateralnih razvojnih banaka za 650 miliona dolara tokom tri godine.

U budžet Stejt departmenta se dodaju 2,2 milijarde dolara za izgradnju i za održavanje zgrada ambasada, a u budžetu ostaje 3,1 milijarda pomoći Izraelu.

U budžetu Stejt departmenta ukida se finansiranje Zelenog fonda UN za klimu, koji pomaže zemljama u razvoju da smanje emisiju gasova staklene bašte, i okončava se finansiranje drugih programa U.N. za suzbijanje klimatskih promena.

Ukidaju se i hitna pomoć izbeglicama i pomoć migrantima, kao i Fond za kompleksne kriza iz kojeg se plaćalo rešavanje sukoba.

Deo vojne pomoći drugim zemljama se od donacija pretvara u zajmove.

Stejt departmentu i agenciji SAD za medjunarodnu razvojnu pomoć USAID je upućen zajtev da se reorganizuju i konsoliduju.

Ukupan budžet Stejt departmenta je 37,6 milijardi dolara. Veći deo, 25,6 milijardi, čine „osnovna sredstva“, za redovne programe i 12 milijardi dolara za „nepredviđene operacije u inostranstvu“ što je ratni račun koji pokriva operacije u zemljama kao što su Irak, Avganistan i Sirija. Finansiranje USAID je uključeno u „osnovna sredstva“.

Suprotno Stejt departmentu, za Sekretarijat za odbranu SAD je predvidjeno povećanje budžeta za 52 milijarde dolara, na ukupno 639 milijardi.

Dodatni novac je za finansiranje ubrzanja završetka rata protiv Islamske države i za popunu zaliha oružja, zatim za angažovanje nedostajućeg ljudstva, za održavanje i za otklanjanje slabosti u odbrani od sajber-napada.

Dodatne dve milijarde dolara su za nuklearno oružje.

Budžet za odbranu se sastoji od 574 milijardi za funkcionisanje Sekretarijata i 65 milijardi za ratne rashode.

Povećanje budžeta je predvidjeno i za Odeljenje za državnu bezbednost (za 6,8 odsto, na 44,1 milijardu).

Uz Stejt department, smanjenje budžeta Tramp traži i za Sekretarijat za zaštitu okoline (za 31,4 odsto, na 5,7 milijardi), za Sekretarijat za poljoprivredu (za 20,7 odsto, na 17,9 milijardi), za Odeljenje za rad (za 20,7 odsto, na 9,6 milijardi), za Sekretarijat za zdravstvo (za 16,2 odsto, na 66,6 milijardo dolara),  Sekretarijat za trgovinu (za 15,7 odsto, na 7,8 milijardi), za Sekretarijat za prosvetu (za 13,5 odsto, na 59 milijardi).

Tramp je predložio i smanjenje budžeta za Odeljenje za stambene poslove i urbanizam (za 13,2 odsto, na 40,7 milijardi), za Odeljenje za transport (za 12,7 odsto, na 16,2 milijarde), za Odeljenje za domaće poslove (11,7 odsto, na 11,6 milijardi), Uprava za poslove veterana (za 5,9 odsto, na 78,9 milijardi), za Sekretarijat za energetiku (za 5,6 odsto, na 28 milijardi), za Odeljenje finansija (za 4,4 odsto, na 11,2 milijarde) i za Upravu za aeronautiku i svemir (NASA, za 0,8 odsto, na 19,1 milijardu).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.