U trendu

Zabrinutost zbog rastuće zategnutosti na Z. Balkanu

U Evropskoj komisiji se smatra da je „neodgovorni i bezrazložni“ incident s vozom izazvao zategnutost izmedju Beograda i Prištine, a Evropski parlament je odlučio da održi raspravu zbog „zabrinjavajućeg porasta napetosti“ u regionu poslednjih nedelja.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji navode da je zato bilo vrlo potrebno da visoka predstavnica EU Federika Mogerini sazove vanredno idućeg utorka susret premijera Srbija i Kosova, utoliko pre što su, kako je rečeno, „nesrećna epizoda s vozom“ i nerazumljive pretnje nekim sukobima izazvale prilično nezadovoljstvo u diplomatskim kancelarijama članica EU.

Za utorak je sazvana i rasprava u Spoljnopolitičkom odboru EP na temu „Zapadni Balkan: Stabilnost regiona i njegova budućnost moraju odneti prevagu nad svadjama iz prošlosti“.

Više poslanika tog odbora Evropskog parlamenta je zatražilo tu vanrednu raspravu, a u ime grupe liberala slovenački poslanik Ivo Vajgl je izdao posebno saopštenje u kojem podvlači „uznemirenje zbog narastajućih zategnutosti na Zapadnom Balkanu“ i poziva vodje zapadnobalkanskih zemalja da „odigraju nužnu odgovornu ulogu za očuvanje stabilnosti regiona i da se usredsrede na reforme i postupak koji vodi uključivanju u EU“.

Vajgl je u izjavi agenciji Beta u Briselu rekao da su „nedavne izjave pojedinih rukovodilaca u regionu krajnje zabrinjavajuće i nikako se ne mogu gurnuti u stranu i opravdati zbog predstojećih izbornih kampanja“ ili sličnih razloga.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu posebno istako je da svi tragični dogadjaji iz proteklih četvrt veka na području bivše Jugoslavije govore da i manji, naizgled beznačajni incidenti, zapaljive izjave i potezi lako mogu da dovedu do neočekivanih sukoba.

„I sad je bilo dovoljno da opali jedna puška i neko, ne daj Bože, bude ubijen, pa da bukne teži sukob i onda je sve prekasno“, upozorava Vajgl, bivši šef slovenačke diplomatije.

On je rekao da „niko ne veruje da, recimo, srpski predsednik Tomislav Nikolić zaista želi neki rat“ kad izjavljuje da bi poslao vojsku na Kosovo „ako bi tamo bili ubijani Srbi“, niti dogadjaji oko proslave dana Republike srpske, postavljanje neoustaških ploča u Jasenovcu, organizovanje makedonskih albanskih partija u Tirani, pokušaj „puča“ u Podgorici, govore da se baš spremaju sukobi, ali se u Evropskom parlamentu mora jasno o tome raspraviti.

„Srbija je država od centralne važnosti u regionu, svi to u EU znaju i podržavaju njen napredak, pa zato ima i posebnu odgovornost da svojom politikom utiče na regionalnu stabilnost“, rekao je Vajgl.

Na pitanje kako gleda i na razvoj u Makedoniji, budući da je izveštač za tu zemlju u Evropskom parlamentu, Vajgl je rekao da je tamo „krajnje zategnuta i nejasna politička situacija“ oko rešavanja duge političke krize i formiranja vlade.

On je rekao da je bio vrlo nezadovoljan izostankom reagovanja EU i zatražio od visoke evropske predstavnice Mogerini da osudi što je premijer Edi Rama u Tirani organizovao platformu makedonskih albanskih partija koje traže ozbiljnu promenu ustava i novi položaj za Albance u Makedoniji.

To je direktno mešanje strane zemlje u unutrašnje ionako opasnošću bremenitog razvoja u Makedoniji, smatra Vajgl, uz opasku da to onda povlači za sobom i spekulacije oko Raminih ambicija na prostorima gde živi albansko stanovništvo.

U saopštenju u ime liberalne grupe u Evropskom parlamentu on je naveo da „svi regionalni i evropski rukovodioci moraju odlućno žigosati sve nacionalističke i ratoborne poruke“.

„Ne vidim zašto Nikolić može da daje takve izjave, a (srpski premijer Aleksandar) Vučić se onda čudi otkud je Priština poslala specijalnu policiju da zaustavi voz“, kaže slovenački poslanik u Evropskom parlamentu.

U saopštenju, datom u ime grupe liberala, podvlači se da „podjarivanje starih rasprava iz prošlosti neće Zapadnom Balkanu pomoći da napreduje ka EU“ i naglašava da „temeljna prava i sloboda medija moraju biti očuvani, a težnje ka autoritarnoj vlasti zauzdane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.