U trendu

Zaev: Sve dok postoji makedonski jezik, postojaće i Makedonci

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da sve dok postoji makedonski jezik, postojaće i Makedonci, i te dve stvari ne mogu jedna bez druge, jer su u neraskidivoj simbiozi.

„Naš jezik naš je identitet“, istakao je Zaev na Fejsbuku.

Naveo je da je „makedonski jezik prošao sve faze stvaranja, napretka, prepoznavanja, kodifikacije, a danas je prepoznat u celom svetu“.

„Njegova jedinstvenost upisana je u ličnu kartu naše zemlje, u velikoj porodici nacija i država članica Ujedinjenih nacija“, napisao je Zaev.

Na današnji dan, pre 76 godina, tačnije 7. juna 1945. godine, Narodna vlada Makedonije donela je „Odluku o pravopisu makedonskog jezika“, podseća agencija MIA.

Usvajanjem pravopisa makedonskog jezika, završena je kodifikacija makedonskog jezika, uvođenje makedonskog jezika kao službenog jezika u makedonskoj državi (2. avgusta 1944. godine) i usvajanje makedonskog pisma (5. maja 1945. godine).

„Ova vlada se iskreno i snažno zalaže da neguje i unapređuje makedonski jezik. To je zato što je naš jezik naš identitet. Sve dok postoji makedonski jezik, postojaće i Makedonci, sve dok postoje Makedonci, postojaće i makedonski jezik. To je tako, jer te dve stvari ne mogu jedna bez druge, jer su postojale, postoje i postojaće u lepoj i neraskidivoj simbiozi“, dodao je Zaev.

U sklopu brige za pravopis makedonskog jezika, na internetu je postavljena besplatna elektronska verzija pravopisa makedonskog jezika koja je dostupna svakom građaninu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.