U trendu

Zaharova: Evropski parlament da se oglasi o prisluškivanju

MOSKVA – Rusija smatra da je neopravdano izostala reakcija Evropskog parlamenta na izveštaje medija da su američke i danske specijalne službe prisluškivale telefone evropskih političara.
„Gde je Evropski parlament? Ovo pitanje je direktno vezano za delokrug aktivnosti EP-a, pošto su države članice bile izložene sajber napadu, sajber-špijunaži i to su apsolutno neprihvatljivi i nezakoniti koraci države koja nije evropska. Reakcija je u potpunosti izostala“, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za Jutjub-kanal „Solovjov Live“, prenosi TAS S.

Ona je primetila da u Evropskom parlamentu nije bilo ni diskusije u vezi leta Rajanera koji je prinudno sleteo u Berlin 30. maja zbog lažne dojave o bombi, ne u smislu osude, već da bi se, kako je rekla, povukle paralele sa sličnim incidentom iz Minska nakon koga je EP pozvao na proširenje sankcija protiv Belorusije i istragu uloge Rusije u ovom slučaju.
U zajedničkoj istrazi evropskih medija 31.maja otkriveno je da je Danska učestvovala u špijunskom skandalu sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA) u kojoj je prisluškivano više istaknutih evropskih političara.

Danska vojna tajna služba pomogla je američkoj NSA da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, a prema izveštajima medija, špijunske agencije dve zemlje koristile su objekat koji se nalazi u blizini Kopenhagena za prisluškivanje.

Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima se detaljno vidi da je vojna obaveštajna služba Danske (FE) pružala podršku NSA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.