U trendu

Zaharova: Neutemeljene tvrdnje OPCV o trovanju Navaljnog

MOSKVA – Nemačka bi trebalo da objavi video koji prikazuje kako su eksperti Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCV) uzeli uzorke za analizu od ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavila je predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U pitanju je provokacija koja je očigledno na brzinu osmišljena u evro-atlantskim zemljama. Svako ko bi ozbiljnije analizirao te nalaze imao bi brojna pitanja o tome šta se stvarno dogodilo Alekseju
Navaljnom. U ovom trenutku bismo predložili našim kolegama iz Nemačke da međunarodnoj javnosti prikažu video snimak koji su stručnjaci OPCV morali da naprave tokom uzimanja bioloških uzoraka od Alekseja Navaljnog u bolnici Šarite. To uostalom propisuje Konvencija o hemijskom naoružanju i njen aneks koji se odnosi na verifikacije. Bez ovih dokaza, vrlo je teško poverovati da se trovanje Alekseja Navaljnog zaista dogodilo“, rekla je Zaharova.

Nedoslednosti u izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) o incidentu sa ruskim blogerom Aleksejem Navalnim potvrđuju da je ovaj incident zapravo bio orkestrirana provokacija, zaključila je predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Predstavnik ministarstva spoljnih poslova Nemačke Rajner Brojl rekao je da su nepodudarnosti u nacrtu izveštaja OPCV u delu koji se odnosi na navodno trovanje Alekseja Navaljnog nastale zbog greške u datumu.

On je potvrdio da je taj propust korigovan u drugoj verziji teksta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.