Zaharova: Proterane diplomate su znale da krše zakon

MOSKVA – Službenici stranih ambasada koji su učestvovali u neovlašćenim demonstracijama u Rusiji znali su da krše zakon, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

„Demonstracije održane u Moskvi 23. i 30. januara u Moskvi i Sankt Peterburgu nisu dogovorene sa lokalnim izvršnim vlastima, suprotno saveznom zakonu o sastancima, mitinzima i demonstracijama, rekla je Zaharova, preneo je TAS S.

Prema njenim rečima, shodno tome, učesnici, uključujući strane diplomate i konzularne zvaničnike, bili su svesni da krše zakone zemlje domaćina.

Takođe, prekršena je i zabrana javnog okupljanja privremeno uvedena zbog pandemije, istakla je Zaharova.

„Iz tog razloga, učešće osoblja švedskog i poljskog konzulata i nemacke ambasade u demonstracijama 23. i 30. januara nije bilo samo mešanje u unutrašnje stvari Rusije, već namerno prkošenje zakonima i pravilima zemlje domaćina“, rekla je ona.

Rusija je 5. januara proglasila za persone non grate švedskog, poljskog i nemačkog diplomatu koji su 23. januara učestvovali u nedozvoljenim demonstracijama u Moskvi i Sankt Peterburgu.
Tri zemlje su 8. februara odgovorile proterivanjem ruskih diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.