U trendu

Zaharova: Učinićemo sve da misija IAEA dođe u Zaporožje

MOSKVA – Rusija će učiniti sve što je potrebno da stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljih poslova Marija Zaharova i osudila „pokušaje da se dolazak te misije opstuira“.
Zaharova je ocenila da zvanični Kijev, „neumesne izjave koje jedna po jedna dolaze iz Evropske unije u pokušaju da se postignu imaginarni politički poeni“, shvata kao „zeleno svetlo“ da se stvore prepreke dolasku misije IAEA.

„Oštro osuđujemo pokušaje da se opstuira dolazak misije. U bliskoj saradnji sa IAEA i njenim vođstvom učinićemo sve što je potrebno da stručnjaci Agencije posete nuklearku i daju istinitu procenu destruktivnih akcije ukrajinske strane“, navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je pozvala Vašington, Brisel i druge zapadne prestonice da obustave svoje „neodgovorne igre i intrige oko nuklearke Zaporožje“ i da hitno zatraže od vlasti u Kijevu da obustave napade na nuklearku i obližnje teritorije, prenose ruske agencije.

RIA Novosti navodi da su ukrajinske trupe u subotu ponovo pucale na grad Energodar u Zaporoškoj oblasti i nuklearnu elektranu Zaporožje.

Nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i to je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu.

Nuklearka je od marta pod kontrolom ruske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar