U trendu

Zahtevi za nepoverenje vladi do sada uvek bili neuspešni

BEČ – Zahtevi za izglasavanje nepoverenja vladi Austrije, koji će danas biti podneti u parlamentu, najoštrije su sredstvo kontrole vlasti, ali do sada nisu bili uspešni, tako da bi današnji 186. mogao ući u istoriju, ako bude uspešan, kao što se predviđa.

U posleratnoj istoriji Austrije podneto je 185 zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, ali do sada nije bilo potrebne većine za njihovo usvajanje.

Ovaj put situacija mogla bi biti drugačija jer opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO) za njen zahtev ima podršku doskorašnje članice vladajuće koallicije, Slobodarske stranke (FPO), i liste „Ject“, s kojima ima većinu u parlamentu.

Ranijih godina su, iako su raspisivaani prevremeni izbori i raskidane koalicije, dotadašnje vladajuće partije jedinstveno odbijale zahteve za izglasavanje nepoverenja vladi.

Na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta biće podrneta dva zahteva. Jedan SPO koji predviđa nepoverenje celoj vladi Sebastijana Kurca, a drugi liste „Ject“, koja traži samo smenu kancelara, ne i cele prelazne vlade.

Prema poslovniku skupštine, raspravljaće se najpre o zahtevu koji se tiče cele vlade.

Za nepoverenje vladi dovoljna je jednostavna većina u parlamentu, međutim, uz uslov da je više od polovine poslanika prisustvovalo sednici u plenarnoj sali.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi ne mora biti obrazloženo.

Ako parlament izglasa nepoverenje vladi, predsednik Austrije Aleksander van der Belen mora dati nalog jednoj ličnosti, koji mora biti državljanin Austrije i punoletan, da formira novu vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.