U trendu

Zajednička izjava iz RS ide na sve značajne adrese u svetu

BANJALUKA – Pozivamo na poštovanje zakonitosti i Ustava BiH, poruka je sa sastanka sadašnjih i bivših funkcionera Republike Srpske, koji je održan u Narodnoj skupštini.

Za nekoliko dana, kaže predsednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, biće napisana zajednička izjava o osudi kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrednosti i načela parlamentarizma, a čiji je cilj da upozori međunarodnu zajednicu o stanju u BiH.

Zajednička izjavu, koju će u petak potpisati svi učesnici, biće poslata na sve značajne adrese u svetu, od UN do diplomatskih predstavništava, prenosi RTRS.

„Želimo da ih upoznamo sa situacijom jer imamo osećaj da nisu dovoljno informisani, a komentarišu razne odluke. Republika Srpska je imala i do sada inicijative, kao što su pozivi na razgovor unutar političkih subjekata BiH, da se predlože neka rešenja jer postoje neka koja su neodrživa“, rekao je Čubrilović.

Rekao je i da su neki zakoni i odluke Ustavnog suda, kao i poslednja odluka Visokog predstavnika bili povod za današnji sastanak, a da je cilj da se upozori na postojeće odnose unutar BiH.

„Želja su nam unutarstranački razgovori i zajednička rešenja unutar institucija BiH koja će približiti i oslikati našu stvarnost sa najvećim stepenom zadovoljstva za sve građane BiH“, naveo je Čubrilović i poručio da samostalnost i sloboda nemaju cenu.

NSRS je saopštila da je predsednik Parlamenta bio domaćin nekadašnjim predsednicima Skupštine RS, predsedavajućim Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpskea, a sa kojima je razgovarano o aktuelnom političkom trenutku i naporima koje RS čini kako bi se sve otvorene teme i problemi rešili dijalogom, uz uvažavanje svih strana u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.